
ABD Başkanı Donald Trump kağıt pipet kullanımının yaygınlaştırılmasını eleştirerek, yeniden plastik pipet kullanımına geçilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, plastik pipet kararının sektöre ivme kazandıracağını belirterek, bu kararın sektörün geleceği açısından önemli bulduklarını söyledi.
ABD eski Başkanı Joe Biden döneminde kağıt pipet kullanımının yaygınlaştırılmasını eleştiren Donald Trump, tekrardan plastik pipet kullanılacağını söyledi. Kağıt pipetlerin işe yaramadığını hemen bozulduğunu ifade eden Trump, plastik pipetlerin çok daha dayanıklı olduğuna dikkat çekti. Bu açıklamayı, Türkiye’nin en önemli ihracatçı sektörlerinden biri olan plastik endüstrisinin geleceği açısından önemli bulduklarını söyleyen PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, plastik pipet kararının sektöre ivme kazandıracağını belirtti.
Anadolu Ajansı muhabiri Aylin Rana Aydin Kuş’a açıklamalarda bulunan çatı kuruluş PLASFED Başkanı, “Çevrenin korunması adına alınan yasal düzenlemeler, çözümden ziyade çözümsüzlüğü getiriyor. Yasak yerine çözümsel bir bakış açısı her kesim açısından çok daha faydalı olacaktır” dedi.
Karadeniz, Trump'ın kağıt pipet kullanımının yaygınlaştırılmasını eleştirdiğini hatırlatarak, "Trump, tekrardan plastik pipet kullanılacağını söyledi. Kağıt pipetlerin işe yaramadığını hemen bozulduğunu ifade eden Trump, plastik pipetlerin çok daha dayanıklı olduğuna dikkat çekti. Bu açıklamayı, Türkiye'nin en önemli ihracatçı sektörlerinden biri olan plastik endüstrisinin geleceği açısından önemli buluyoruz" diye konuştu.
Kağıttan üretilen pipetlerin gıdayla temas ettiği anda hemen deforme olup besinlere zarar verebildiğine dikkati çeken Karadeniz, şöyle devam etti:
"Ekolojik düzenin bozulmaması adına doğa dostu çözümler mutlaka araştırılmalı. Elbette ki çevreye atılan pipetlerin her türlüsü doğaya zarar veriyor. Ancak plastik pipetlerin geri dönüştürülebilmesi diğer malzemelere göre daha mümkün. Geri dönüşümle elde edilecek kaynaklar hiç şüphesiz ki ülke ekonomisine de katkı sunacaktır."
Karadeniz, gıdaya uyumlu olan plastik pipetlerin kullanımının sürdürülebilir bir dünya için ideal bir seçim olacağını düşündüklerini belirterek, "Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sıfır atık ilkesiyle hareket edip, plastik pipetlerin çöpe değil geri dönüşüme gönderilmesidir" dedi.
Yasak yerine çözümsel bir bakış açısının her kesim açısından çok daha faydalı olacağını vurgulayan Karadeniz, "Bilinçli insan modeline yönelik çalışmalar yapılmalı, gerekirse kamu spotlarıyla tüketiciler bilinçlendirilmeli. Bildiğiniz gibi pandemi döneminde plastiklerin önemi bir kez daha ortaya çıkmış ve insan sağlığı açısından tek kullanımlık plastik malzemelerin hayat kurtardığı anlaşılmıştı" ifadelerini kullandı.
En çok ihracat yapılan ülke sıralamasında ABD üçüncü
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre ocakta 749 milyon 779 bin dolar ihracat yapan Türkiye plastik sektörünün en çok ihracatını 170 milyon dolarla Slovenya'ya yaptığını hatırlatan Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: