Bursa Otomotiv Buluşmaları

Bursa dünya otomotiv devlerini buluşturdu.
PLASFED tarafından da desteklenen, Bursa OSB’nin ev sahipliğinde, Avrupa kıtasında ilk kez düzenlenen; dünyanın önemli otomotiv şirketlerini buluşturan Bursa Otomotiv Buluşmaları 14-16 Kasım günleri arasında yapıldı. Etkinliğe 28 ayrı ülkeden 220 firma katıldı. Etkinlik kapsamında yeni iş imkanları doğdu ve bilgi paylaşımı gerçekleşti. 
Otomotiv sektöründe dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerini buluşturan Bursa Otomotiv Buluşmaları 14-16 Kasım günleri arasında Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. PLASFED’in de destekçileri arasında bulunduğu etkinlik, Bursa OSB ev sahipliğinde yapıldı. Uluslar arası bir organizasyon olan etkinlik ilk kez Avrupa kıtasında Bursa’da gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye dahil 28 ülkeden 220 firma katıldı. Etkinlik kapsamında 5 binin üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldığı tahmin ediliyor. 
Programın açılış töreninde konuşan ev sahibi Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, Türkiye için bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Amerika Birleşik Devletleri’nde Fransa’ya, Almanya’dan Japonya’ya İran’dan Rusya’ya  kadar 28 ülkeden 100’den fazla ve Türkiye’den de 120’nin üzerinde sektör devlerinin katılımıyla Bursa OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşmekte olan bu toplantıda üç gün boyunca dünya otomotiv devlerinin temsilcileri ile yeni modelleri, yeni siparişleri, trendler, sektörün durumunu ve geleceği konuşacağız. Ayrıca ikili iş görüşmeleri yapılarak beraber çalışma imkanları yaratılacaktır” dedi.
Otomotiv ve yan sanayinde Bursa’nın üretimde ve rekabet gücünde ön sıralarda olduğunu vurgulayan Durmaz, “Bugün itibariyle Bursa’da otomotiv ana sanayisinde faaliyet gösteren üç otomobil fabrikası bulunmaktadır. Türkiye’de imal edilen her iki otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir. Bu durum, Bursa’da güçlü bir otomotiv yan sanayisinin yapılanmasını da sağlamıştır” diye konuştu.
Otomotivin teknoloji yoğun olması yanında Türkiye için güçlü bir ihracat kalemi olduğunu hatırlatan Durmaz, 2017 9 aylık döneminde 20 milyar 773 milyon Dolarlık otomotiv endüstrisi ihracatı olduğunu belirtti. 
Bursa OSB Başkan Yardımcısı ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri  Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, de, otomotiv endüstrisinin son 11 yılın sektörel ihracat şampiyonu olduğunu kaydetti. Çelik, Türk otomotiv sektörünün yıllık 2 milyon adet otomobil-ticari araç üretebilir kapasitesi bulunduğunu, Avrupa ve Dünyanın en önemli otomotiv üretim merkezlerinden birinin Türkiye olduğunu anlattı. 
Organizasyonu destekleyen Ekonomi Bakanlığı’nın Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay da konuşmasında, bakanlık olarak sektörün tüm ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

TEKNOSAB Kuruluyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın teknoloji yoğun endüstrileri geliştirmeyi amaçlayan organize sanayi bölgesi ve bileşenlerini kurmayı hedefleyen Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) projesinin otomotiv sektörünü de geliştireceğini belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay, TEKNOSAB’ın, otomotiv sektöründeki rekabetçiliğe ciddi avantajlar sağlayan bir altyapıya sahip olduğunu hatırlattı.
Otomotiv Buluşmaları Türkiye Organizasyonu’nun Bursa’da yapılmasının önemine işaret eden Burkay, “Meksika, Kolombiya ve ABD’den sonra Avrupa’daki ilk ayağın Türkiye’de, Bursa’da gerçekleşiyor. Konjonktür ve zamanlama olarak baktığımızda yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ete kemiğe büründüğü bir dönemde bu toplantının Bursa’da olması, Türkiye ekonomisi ve Bursa için çok önemli” ifadelerini kullandı.
Bursa Valisi İzzettin Küçük de konuşmasında endüstriyel alanda gelişmek için devletin eğitim yatırımlarına ağırlık verdiğini vurgularken, BURSA Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, etkinliğin kendi şehrinde gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu kaydetti. 
Bursa Otomotiv Buluşmaları açılış oturumuna; Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, PLASFED üyesi derneklerden Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da katıldı.