10 Mart 2021 Çarşamba günü SEPA – Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KINACI ve Genel Sekreter Gülçin KAZAK, Federasyonumuza ziyarette bulundu. PLASFED adına Yönetim Kurulu Başkanı Ömer KARADENİZ, Yönetim Kurulu Üyesi Tarık ÖZDEMİR ve Genel Sekreter Murat İNKÜN görüşmede yer aldı.

Hammadde fiyat artışları, dışa bağımlılık, yatırımlar ve tedarik zincirinde yaşanan zorlukların ele alındığı bu görüşmede virüsün genel anlamda etkileri ve sektöre yansımaları masaya yatırıldı.  

Sanayicinin yaşadığı zorluklara değinen PLASFED Başkanı Ömer KARADENİZ, bir ülkeyi ayağa kaldıracak olan itici gücün üretim ve sanayi olduğunu söyledi. Günümüzde sanayicinin üretim için arsa sıkıntısı çektiğinin altını çizen KARADENİZ, buna bağlı olarak fabrikaların kurulamamasından kaynaklı üretimin yapılamadığını ve bu durumdan ülkemizin zararlı çıktığını ifade etti. Yerli üretimin önemi ve gereksinimine de vurgu yapan Başkan KARADENİZ, ‘Üretimin yeterli derecede yatırımcı tarafından teşvik edilmesi gerek. Dünyaya baktığımız zaman gelişmiş ülkelerde yatırım ve üretimin olduğunu görüyoruz. Bir ülkede yatırım ve üretim yoksa o ülkenin gelişmesi asla ve asla söz konusu olamaz’ dedi. Hammadde konusunun sıkça ele alındığı toplantıda, PLASFED Başkanı Ömer KARADENİZ, yine yatırım eksikliğinin altını çizerek, ülkemizdeki hammadde eksikliğinin kapatılması için gerekli yatırımların olmamasının üretimi engellediğini söyledi.

Yatırım yapmak isteyen sanayicinin yüksek fiyatlarla karşılaşmasından dolayı hem istihdamın hem de üretimin olumsuz etkilendiğini söyleyen SEPA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KINACI, bir ülkenin gelişmesi için yatırımın ve üretimin her zaman var olması gerekliliği konusunda aynı düşüncede olduklarını ifade etti ayrıca Sayın KINACI yatırım eksikliğinden kaynaklı yaşanan finansman sıkıntısının da sanayiciyi üzdüğünü söyledi.

Hammadde fiyatlarıyla ilgili gelecek için ılımlı yorum yapan Sayın KINACI, ‘Bu durum geçici bir süreç. Toparlanacaktır diye düşünüyorum. Eğer bu şekilde devam ederse hammadde firmaları da satış yapamaz, satıcı da olumsuz etkilenir’ dedi. Federasyonumuz Başkanı KARADENİZ, hammadde fiyatlarında arz-talep dengesinin önemli olduğunu ifade edip söz konusu arz-talep dengesinin bozuk oldukça hammadde fiyatlarının artacağını belirtti. Sayın KARADENİZ ayrıca ‘Arzın olmadığı yerde karaborsa olur. Bu durum hem üretime hem sektöre en önemlisi de ülkemize zarar verir’ dedi.

Görüş ve önerilerin ele alındığı bu ziyaretin sonunda Mustafa KINACI’ya teşekkürlerini ileten Ömer KARADENİZ, sektörün çatı kuruluşu PLASFED’in başta SEPA ve tüm üyeleriyle birlikte sektörümüzün karşılaştığı sorunlara çözüm üretmek adına çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.