"K 2013 PREVIEW” TANITIM TOPLANTISI MESSE DUSSELDORF’TA YAPILDI

Dünyanın en büyük plastik fuarı olan ve 3 yılda bir Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen K 2013 bu yıl 16-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Fuar organizatörü Messe Düsseldorf GmbH tarafından K Fuarları öncesi geleneksel olarak düzenlenen bilgilendirme toplantısı “K 2013 Preview” etkinliğine ülkemizi temsilen kurumumuz PLASFED Plastik Sanayicileri Federasyonu katıldı. PLASFED’in sektörel yayını PLASFEDDERGİ adına Selçuk Bostancı’nın katıldığı toplantıda sunum yapan Alman Plastik Sanayicileri Federasyonu (WVK) Başkanı Dr. Josef Ertl, “Türkiye’nin adını daha çok duyacağız” dedi.

3 Temmuz günü gerçekleştirilen “K 2013 Preview” toplantısı 34 ülkeden 96 konuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Fuarın organizasyonuna ilişkin teknik bilgilerin yanında, 13 ayrı kuruluş sergileyecekleri yenilikler ve sektörün geleceğine ilişkin görüşlerini içeren sunumlar yaptılar.

“Türkiye’nin adını daha çok duyacağız”

Alman Plastik Sanayicileri Federasyonu (WVK) Başkanı Dr. Josef Ertl’in sunum gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye’deki plastik endüstrisine ilişkin görüşlerine de konuşmasında yer verdi. Ertl, “Türkiye’nin büyüyen plastik endüstrisi, ürün ve hizmetlerini daha güçlü şekilde gösteriyor. Üç yıl öncesine kıyasla sergi alanında bin metrekarelik artış yaparak, toplam 4000 m² net sergi alanında Türkiye plastik ürünleri ve makineleri sergilenecek. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda Türkiye plastik sektörünün ismini daha çok duyacağımızı düşünüyorum” dedi.

Küresel krizin etkileri bütün sektörlerde olduğu gibi plastik sektöründe de görülmeye devam ediyor

Dr. Josef Ertl, Avrupa’da, özellikle de otomotiv endüstrisinin düşen üretim oranı, inşaat sektörünün durgunlaşması ve artan enerji, hammadde fiyatları ile mücadele eden birçok ülkenin, Euro kriziyle karşı karşıya kaldığı, para birliğinde ise ekonomik durumun pek iç açıcı olmadığına değindi. Küresel krizin etkilerinin bütün sektörlerde olduğu gibi plastik sektöründe de görülmeye devam ettiğini hatırlatan Ertl, bunun yanında, AB’nin kendi siyasi sorunlarını tartıştığını vurguladı.

Çok ucuz olarak elde edilen ve ABD’nin yoğun olarak kullanmaya giriştiği “kaya (şist) gazı” yoluyla, plastik sektöründe Avrupa’ya ciddi rakip olarak ortaya çıkmaya başladığını beliren Ertl, “ABD petrokimyada yeni bir küresel merkez haline gelmektedir. Birçok kişi ABD’nin yeniden sanayileşmesinden bahsediyor. Bu durumun plastik açısından da uzun süreli bir etkisi olabilir” dedi.

Ertl, sektörde küresel kriz yanında, bankacılık krizleri, ticari korumacılık eğilimleri, iklim değişikliği konusunda endüstri üzerindeki baskılar, Afrika ve Arap ülkelerindeki politik istikrasızlıkların diğer olumsuz koşulları oluşturduğunu ancak kriz dönemlerinde sektörün yaratıcı çözümlerle ortaya çıkma gücünü daha önce de gösterdiğini anlattı.

“K 2013 yeniliklerin sahnesi olacak”

170 bin metrekare sergi alanına sahip K 2013’te fuarın yüzde 43’ünü Alman plastik ve kauçuk sanayicileri yer alırken İtalyan plastik sektörünün de ikinci sırada yer alıyor. ABD’li firmaların 5300 metrekare, Türk firmaların da 4000 metrekare alanda ürünlerini sergileyeceği fuarda Asya ülkelerinin de K 2010 Fuarı’na göre sergi alanlarını genişlettiği, Çin, Tayvan, Hindistan, Japonya ve Güney Kore’nin sergi alanlarının 18 bin metrekareden 25 bin metrekareye çıktığı kaydedildi.

Ekim ayında gerçekleştirilecek fuarda plastik ürünlerde çevreci ve maliyet etkin yeniliklerin ön plana çıkacağı, makine sektöründe de enerji verimliliğin vurgulanacağı kaydedildi.