Uluslararası iş dünyasının temsilcileri İstanbul'da  buluştu

TOBB'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Dünya Odalar Federasyonu’nun "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" ana temasıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi, uluslararası iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvenin açılışında konuşan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim kriziyle gelen risklerin, geçmiş dönemlere göre her geçen gün daha da çeşitlendiğini ve insanoğlunun yeni bir varoluş sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirtti. 

Dünya Odalar Federasyonu'nun "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" ana temasıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi, 15 Ekim 2024 tarihinde İstanbul’da yapıldı. 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ve WCF Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde düzenlenen ve Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz’in de katıldığı zirveye Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin ve ICC Genel Sekreteri John W.H. Denton yer aldı. 
Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi’nin Açılışı, WCF Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla yapıldı.

Uluslararası iş dünyasının temsilcileri İstanbul'da  buluştu
62 ülkeden 800'den fazla iş insanının takip ettiği zirvenin açılışında konuşan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, zirvenin sektörler, Türkiye ve dünya için hayırlara vesile olmasını dilediğini söyledi. Salonu dolduran herkesin iklim konusunda hassasiyet ve müktesebat sahibi olduğunu söyledi. Kurum, yine de ortak ev olan dünyayı kasıp kavuran iklim kriziyle gelen temel sorunları tekrar ifade etmekte fayda gördüğünü dile getirdi.
Gezegenin hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit altında olduğunu vurgulayan Kurum, "İklim kriziyle gelen riskler, geçmiş dönemlere göre her geçen gün daha da çeşitleniyor. İnsanoğlu yeni bir yıkımla, yeni bir varoluş sorunuyla karşı karşıya. İşte Bosna Hersek ve Brezilya'da yaşanan sel felaketleri, can kayıpları yanında, milyonlarca dolarlık kayba da yol açtı. ABD'de 10 milyarlarca dolar hasara yol açması beklenen Milton Kasırgası, sorunun büyüklüğünü gösteren bir başka acı örnektir. İklim krizi artık, tüm üretim ve tüketim sistemini dönüştüren, tedarik zincirinde yaşattığı kopmalarla gıdaya, temiz suya, ihtiyaç maddelerine erişimi zorlaştıran, ticaret ve sanayideki alışılagelmiş kuralları kökten değiştiren bir sorundur" dedi. 
Bakan Kurum, 2022 yılındaki İklim Şurası ile tüm paydaşları bir araya getirdiklerinin altını çizerek, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum, kuruluşları ve özel sektörle yeni bir yol haritası çizdiklerini ifade etti.
Burada alınan kararlar doğrultusunda, Ulusal Katkı Beyanı ve İklim Kanunu, uzun dönem stratejileri, azaltım ve uyum stratejilerine bir altlık oluşturduklarını dile getiren Kurum, özellikle şirketlere büyük önem verdiklerini belirtti. Özel sektörün ham madde demek, üretim demek, tüketim demek anlamına geldiğini ifade eden Kurum, “Her üretim ve tüketim süreci de iklimi doğrudan etkiliyor. Örneğin, sera gazları çoğunlukla enerji üretiminden kaynaklanır. Çimento, demir çelik gibi fosil yakıtların kullanıldığı sektörler doğrudan iklimle ilişkilidir. Tarımdan kaynaklanan emisyonlar gıda politikalarımızı etkiler. Ormanlarımızın kullanımı, yutak alanlarının arttırılması açısından iklim siyasetimizde önemli bir yer tutar" diye konuştu. 

Uluslararası iş dünyasının temsilcileri İstanbul'da  buluştu

Hisarcıklıoğlu: “Küresel ticaret KOBİ’leri tehdit ediyor”
TOBB ve WCF Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada küresel ticaret, işletmeleri ve özellikle KOBİ'leri tehdit eden korumacılığın yükselişinden büyük endişe duyduklarını söyledi. “Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) reforme edilmesi gerektiğine inanıyoruz ki küresel ticaret adil ve rekabetçi kalabilsin” ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, İstanbul'un kıtaları birbirine bağlayan dünyanın en önemli iş merkezlerinden olduğunu belirtti. 
Şehrin Avrupa ve Asya Zirvesi için mükemmel bir yer olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yeni seçilen Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve TOBB Başkanı olarak bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmak benim için bir ayrıcalıktır" dedi.  ICC'nin ticaret ve iş dünyası aracılığıyla ülkeler arasında köprüler kurarak barış ve refahı sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar gibi artan gerilimlerle karşı karşıya olduğumuz bir dünyada, iş dünyasının istikrarı teşvik etmedeki rolünü unutmamalıyız. Bu bölgelerdeki iş dünyası ile dayanışma içinde olmalıyız. Filistin'deki insanlık dramının sona ermesi ve bölgemizde, Ukrayna'da ve Orta Doğu'da barışın bir an önce sağlanması en büyük temennimizdir" ifadelerini kullandı.

"Doğayla daha uyumlu bir iş döngüsü kurmalıyız"
Zirvenin "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" ana temasıyla düzenlendiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ileriye dönük olarak bu zirvenin sadece bir başlangıç olduğunu vurguladı. COP29’un, Kasım 2024'te Azerbaycan'da gerçekleştirileceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, bugünkü zirvenin bu büyük çabanın bir parçası olduğunu ve bugünkü tartışmaların küresel hedeflere katkıda bulunacağını vurguladı. 
Dünya Odalar Federasyonu’nun çatısı altında gerçek bir değişimi yönlendirebileceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Sürdürülebilir kalkınmayı taahhüt edelim, ortaklıklarımızı güçlendirelim ve iklim eylemi ile iş başarısının birlikte çalıştığı bir küresel ekonomi inşa edelim. Gelecek bizim elimizde. Yaşayacak sadece bir dünyamız var. Bu nedenle daha temiz, daha yeşil ve doğayla daha uyumlu bir yaşam ve iş döngüsü kurmalıyız" dedi. 

"Özel sektör de yeşil ekonomi için finansman sağlamalı"
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin de zirvede yaptığı konuşmada ICC’nin 170'ten fazla ülkeden 45 milyondan fazla işletmeyi temsil ettiğini belirterek, odanın faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. İklim değişikliğine ilişkin iş birliği içinde mücadele etmeleri gerektiğini vurgulayan Varin, "Tarihte öyle bir noktadayız ki yapacağımız veya yapmayacağımız şeylerin gelecekte büyük anlamı olacak. COP29 en önemli iklim zirvesi olarak kayıtlara geçecek. Konferansın somut sonuçlar doğurması için ciddi şekilde çalışıyoruz" diye konuştu.
Yeşil dönüşüm ve karbon nötr ekonomiye geçiş için finansman konusunun çok önemli olduğunu kaydeden Varin, finansman noktasında hükümetler ve devletler kadar özel sektörün de devrede olması gerektiğinin altını çizdi. Bankaların yeşil projelere yatırım yapması gerektiğini dile getiren Varin, iklim değişikliğiyle mücadele noktasında COP30 için şimdiden Brezilya'daki yetkililerle çalışmaya başladıklarını anlattı.
Varin, zirvede burada 800 katılımcı bulunduğunu kaydederek, "ICC One Click'in global lansmanını burada yapıyoruz. Öyle bir portal ki her şeyi burada yapıyorsunuz. Özellikle küçük şirketlerin ICC kurallarına, araçlarına ve hizmetlerine erişimine yardımcı oluyor. One Click küçük şirketlere adım adım bir rehber sağlayacak, bütün içeriğimizi onlara vereceğiz. Yeter ki uluslararası ticaret haritasına yerlerini alsınlar" dedi.
Açılış konuşmasının ardından TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Kadın Girişimciler Konseyi arasında ortak projeler geliştirilmesi, tecrübe paylaşımı amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı. 

Uluslararası iş dünyasının temsilcileri İstanbul'da  buluştu

TOBB'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Dünya Odalar Federasyonu’nun "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" ana temasıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi’nde, Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz de yer aldı.