18 Haziran 2020 Perşembe günü PLASFED Başkanımız Ömer Karadeniz’in ev sahipliğinde, İKMİB, AKİB, TOBB Ambalaj Meclisi, EVFED, ASD, BURPAS, EASD, EGEPLASDER, EVSİD, KAYPİDER, KSD, PAGDER, PAGEV, SEPA ve ZÜCDER gibi plastik sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katılımıyla “Sektörde Başkanlar Konuşuyor” konulu webinarımız gerçekleştirildi.
Salgın dönemi boyunca ticaret hacmi daralan plastik sektörünü olumsuz etkileyen konulara değinen PLASFED Başkanımız Ömer Karadeniz: “Sektörün salgın dönemini en az hasarla atlatması ve dış pazarlarda rekabet gücünü yitirmemesi adına kısa çalışma ödeneğinin en az 3 ay daha uzatılması, finansman kanallarının çeşitlendirilerek işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve sanayi elektriği fiyatlarının aşağı çekilmesi gerekiyor. Ülkemizde sanayi elektriği 2019 yılı başından beri konut elektriği fiyatlarının üzerinde seyrediyor. Gelişmiş ülkelerde görülmeyen bu fiyatlama stratejisinden mutlaka geri dönülmeli ve imalat sanayinin rekabetçi yapısı korunmalıdır. Son dönemde elektrik fiyatları üzerine yaptığı çalışmalarla göz dolduran ve Türkiye üretiminin yaklaşık %50’sini gerçekleştiren İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırladığı enerji konulu raporları örnek alınan, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Gülsün başta olmak üzere özverili çalışmaları ile sektörümüze katkı sunan tüm STK Başkanlarımıza teşekkür ederim” dedi.
Covid-19 süreci ve içinde bulunduğumuz normalleşme döneminde sektörün durumu ile ilgili değerlendirme yapan Ömer Karadeniz: “Salgın sonrası dönemde tedarik zincirinin kısalması Türkiye için birçok fırsat barındırıyor. Kamu otoriteleri ve STK’ların işbirliği halinde çalışması ile ortaya konacak doğru stratejilerle plastik sektörümüzün ihracat pazarlarında payını arttırması ve doğrudan yabancı yatırım için de sıcak bir alternatif olması işten bile değil. Ülkemizin sanayi altyapısının gelişmesi için çok önemli olan doğrudan yabancı yatırımın ülkemize çekilebilmesi adına atılması gereken adımlar noktasında inanıyorum ki tüm STK’larımız Bakanlıklarımıza destek vermeye hazırdır” dedi.
Salgının etkilerinin ve sektörün güncel sorunlarının yanı sıra sektörün uzun vade stratejilerine de değinen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister: “Kimya sektörünün hayatımıza kattığı değeri son tüketiciye daha iyi anlatarak toplumdaki bilimsel temelden yoksun olumsuz algının değiştirilmesi gerektiğini ve uzun vadede sektörün gelişimi önündeki en büyük engelin bu olduğunu düşünüyorum” dedi. AKİB Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan ise ölçek büyüklüğünün önemine değinerek: “Sektörde kümelenmenin desteklenmesi ve işletmelerin ölçek büyüklüğüne erişmesi hem dış pazarda rekabet gücünün arttırılması hem de işletmelerin ve dolayısıyla sektörün dış şoklara daha dayanıklı hale gelmesi açısından bir zorunluluktur” dedi. TOBB Ambalaj Meclis Başkanı Mustafa Tacir ise önemli bir paradigma değişikliğinin yaşandığını belirterek: “Belirli stratejik ürün üreten işletmelerin olası kriz dönemleri düşünerek sübvanse edilmesi gerek AB gerek ABD’de konuşulmaya başlandı. Benzer bir stratejinin ülkemiz açısından da analizinin yapılması gerekiyor” dedi.
Tüm STK Başkanlarının kendi gündemleri hususunda yaptığı konuşmalar neticesinde ortaya çıkan ortak meselelerde sektör STK’larının tek ses olması gerektiğinin altı çizildi. Öncelikli olarak enerji fiyatlarının regüle edilerek sanayi elektriğinin konut elektriği fiyatlarının altına çekilmesi, tüm sanayiciler açısından sorun teşkil eden sanayi arazilerinin arttırılması ve kamu desteklerinden imalat sanayinin azami derecede faydalanması konularında çalışma yürütülmesi karara bağlanırken PLASFED Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Karadeniz katılımlarından dolayı tüm STK Başkanlarına teşekkür etti.