Plastik sektörü ve Türkiye ekonomisi açısından 2024 zor bir yıl olarak geride kalırken, umutlarımız 2025 yılına kaldı


Şener GENÇER
Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) 
Yönetim Kurulu Başkanı

Merkez Bankası politika faizini kasım ayı itibarıyla yüzde 50’de sabit tuttu. Kuşkusuz bu kadar yüksek faiz ile işletmelerimizin varlıklarını sürdürmeleri, sermayelerini korumaları ve baskılanan döviz kurları karşısında ihracat taahhütlerini gerçekleştirmeleri oldukça zor. Sanayiciler olarak üretim ve ihracat dostu bir yatırım ikliminin özlemi içindeyiz.

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2024 yılını sadece sektörümüz için değil, ülkemiz ekonomisi açısından da oldukça zor ve sıkıntılı bir yıl olarak hatırlayacağız. Merkez Bankası politika faizlerine baktığımız zaman kasım ayı itibarıyla yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kuşkusuz bu kadar yüksek faiz ile işletmelerimizin varlıklarını sürdürmeleri, sermayelerini korumaları ve baskılanan döviz kurları karşısında ihracat taahhütlerini gerçekleştirmeleri her geçen gün zorlaşıyor. Sanayiciler olarak üretim ve ihracat dostu bir yatırım ikliminin özlemi içindeyiz.
2024 yılında plastik sektörümüz, küresel dalgalanmalar ve artan döviz kuru baskıları altında ihracat potansiyelini tam olarak ortaya koyamadı. Kapasite kullanım oranlarımızda nisbi düşüşler gözlenirken, finansman kaynaklarına erişim maliyetinin yüksek olması sebebi ile sektörümüzde eski makinelerin yenilenmesi ve yüksek teknolojili makine yatırımı yapılması çalışmaları adeta durma noktasına geldi. 
Bu durum kuşkusuz sektörümüzün katma değerli üretim sorununu uzun vadeye yayıyor. Boş kalma korkusu yaşayan sanayi kuruluşlarımız kâr marjlarını düşürerek üretimlerini sürdürüyor, ayakta kalmaya çalışıyor ve bunun sonucunda mali sıkıntıya giriyor. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, gerek termoplastik hammaddelerimizin maliyetlerinde önemli değişikliklere neden olurken, yaşadığımız bu durum meslektaşlarımızın kâr marjlarını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Yüksek enerji ve girdi fiyatları ise üretim maliyetlerimizi artırarak sektörümüzün rekabet gücünü zayıflatıyor. Avrupa pazarına yönelik ihracatımız da bu durumdan yara alıyor. 40 yıldır nice emeklerle elde ettiğimiz ihracat pazarımız; Tayland, Mısır, Bangladeş, Polonya gibi ülkelerdeki üreticiler tarafından işgal ediliyor. Kaybedilen pazarların tekrar geri alınması, elbette çok daha zahmetli bir çabayı gerekli kılacak. 

2025 için umudumuzu koruyoruz
2025 yılında ise sektörümüzü, 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması başta olmak üzere; dijitalleşme ve yeni pazarlarla birlikte sürdürülebilirlik odaklı bir dönüşüm süreci bekliyor. Bu olumsuzluklar içinde iyi haberler de yok değil kuşkusuz. Kızıldeniz'de yaşanan kriz gibi faktörler, ülkemizin hedef pazarlarımıza lojistik avantajını ön plana çıkararak, sektörümüzün yeni pazarlara ulaşmasını kolaylaştırıyor. Faiz hadlerinin yılın son çeyreğinde düşüş eğilimine girecek olması, 2025 yılı hedef enflasyonuna yönelik gerçekleştirilen sıkı para politikası adımları, umutlarımızı ve “Her külfetin bir nimeti vardır” sözünü doğrulayacak beklentilerimizi diri tutmamızı sağlıyor. 
“Sürdürülebilirlik” kavramı, sektörümüzün en önemli gündem maddelerinden biri olmaya 2025 yılında da devam edecek. Geri dönüşüm oranlarının artırılması, biyo-bazlı plastiklerin kullanımı ve atık yönetimi sistemlerinin geliştirilmesi gibi konulara daha fazla yatırım yapılması bekleniyor. 

PEGEL ile güzel haberler vereceğiz
Üyelerimize katma değer sağlayacak projeler geliştiren Derneğimiz, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda kısa adı PEGEL olan projemizle, plastik atıkların kaynağında temiz bir şekilde ayrıştırılması ve yüksek teknoloji işlemleriyle geri kazanılmasını hedefliyoruz. Bu proje ile çevre dostu inşaat malzemeleri, park ve peyzaj alanları için çitler, iç ve dış zemin malzemeleri ile oyun alanı ekipmanları gibi çeşitli ürünlerin yeniden kazandırılmasını amaçlıyoruz. Yönetim Kurulu Üyelerimizle birlikte ziyaret ettiğimiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay‘a projemizin detaylarını anlattık ve desteklerini talep ettik. Umuyoruz 2025 yılı içinde yerel yönetimimiz ile el ele vererek güzel haberlerimizi bu sayfalardan da meslekteşlarımız ile paylaşma fırsatı bulacağız.