PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, CNBC-e’de yayınlanan KOBİ’ler Konuşuyor programına katılarak Alara Akgün’ün konuğu oldu. Türkiye ekonomisine ve plastik sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulunan Ömer Karadeniz, sanayicinin en önemli sorunlarından biri olan finansmana erişim ve imalat sanayisindeki daralmayı dile getirdi. Çatı kuruluş PLASFED Başkanı, özellikle finansmana erişimdeki zorluk sebebiyle Türk sanayicisinin üretimi azaltacak hale geldiğini ifade etti.
Türkiye ekonomisinin en önemli aktörlerinden birisi olan plastik sektörünün 10 milyon tonu geçen toplam üretimi, 50 milyar dolara yaklaşan cirosu ve 8 milyar doları aşan direkt mamul ihracatıyla ülke ekonomisine yön verdiğini söyledi. Türk plastik endüstrisinin 10 milyon ton plastik üretimiyle AB ülkeleri içinde, Almanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Karadeniz, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, en fazla ihracat yapan ikinci sektör 28 milyar dolarla kimya oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri ürün grupları içinde en büyük destek plastikler ve mamullerinden geldi. Sektörün toplam 11 aylık ihracat verisi yaklaşık 8,5 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Petrol ülkesi olmadığımızı ifade eden Karadeniz, Türkiye’nin bir sanayi ülkesi olduğunu ve Cumhuriyet tarihi boyunca sanayici kimliğimizle büyüme kaydettiğimizi anlattı. Sanayiye ve üretime gerekli desteğin verilmesini isteyen Karadeniz, kazananın ülke ekonomisi olacağını vurguladı.
2024 yılının geneline bakıldığında istenilen seviyede olmasa bile plastik sektörü açısından pozitif yönde gelişmelerin kaydedildiğini vurgulayan Karadeniz, “Türkiye ihracatı 2024 yılını bir önceki yıla göre büyümeyle kapatacak. Plastik sektörü de bu büyümede önemli bir aktör olarak yer alacak” diye konuştu.
Teknoloji ağırlıklı bir sektör olduğumuzu söyleyen çatı kuruluş PLASFED Başkanı, sanayide niteliği istediğimiz noktaya getirmek zorunda olduğumuzu ifade etti. Gerekli niteliğe sahip olamazsak karanlık fabrikalara girebilme olasılığımızın azalacağına dikkat çeken Karadeniz, “Dünya artık endüstri 4.0'a tamamen hazır. Bizim de ivedilikle bu konuda adımlar atmamız gerekiyor. Bu konuda ilerleme kaydetmezsek bırakın katma değer yaratmayı, dünyadan kopma riskiyle karşı karşıya kalırız. Üretime değer verdiğimiz andan itibaren zaten katma değerli üretime de hızla geçiş yapmış olacağız. Biz bir sanayi ülkesiyiz, üretim ülkesiyiz” dedi.
"Sanayici finansmana erişimde zorlanıyor"
Sanayicinin finansmana erişimde zorlandığını söyleyen Karadeniz, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin büyüme ve yatırım planlarını bir süredir ertelemek zorunda kaldığını belirtti. Firmaların mevcut kaynaklarını koruma ve maliyetleri minimize edebilmek için yatırım ve büyüme planlarını rafa kaldırdığına işaret eden Karadeniz, “Ne yazık ki şirketler, en karsız dönemlerinden birisini yaşıyor. Katıldığım tüm toplantılarda herkesin söylediği ilk cümle finansmana erişim oluyor. Şirketlerin önündeki en önemli sorun bu dönemde nakit akışını yönetmek ve işletme sermayesini fonlamak. Eğer bunları yapamazsak şirketleri zor duruma sokarız” diye konuştu.