Avrupa’nın önemli mühendislik plastikleri üreticilerinden Eurotec, otomotivden beyaz eşyaya, elektrik-elektronikten toplu ulaşım ve endüstriyel yaşam uygulamalarına değin birçok sektöre ham madde sağlıyor. Yıllık 40 bin ton üretim kapasitesiyle hem iç pazara hem de dış pazara yönelik kaliteli ve sürdürülebilir çözümler sunan Eurotec, Ar-Ge harcamalarıyla dikkat çekiyor. Reha Gür, “Eurotec, Ar-Ge merkezi ve kalite laboratuvarları ile sektöre güvenilir ve izlenebilir malzeme çözümleri sunuyor” dedi.
Avrupa’nın önemli mühendislik plastikleri üreticilerinden Eurotec, PA, PBT, PP, PET, PC, ABS, POM, PPS, PEEK bazlı ve uygulama detayına göre katma değerli hale getirilmiş ürünleriyle otomotivden beyaz eşyaya, elektrik-elektronikten toplu ulaşım ve endüstriyel yaşam uygulamalarına değin birçok sektöre ham madde sağlıyor.
Uzun yıllardır sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikimiyle paydaşlarının vazgeçilmez çözüm ortağı olmaya devam ettiklerini söyleyen Eurotec Mühendislik Plastikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari Direktör’ü Reha Gür, Eurotec’in Türkiye içi satışlarının yanı sıra dünyada 40’tan fazla ülkede yer aldıklarını belirtti. Türkiye’nin en saygın ve büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan ve en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketlerinden biri olduklarını anlatan Gür, “Eurotec, son teknoloji ile donatılmış üretim tesisi, Ar-Ge merkezi ve kalite laboratuvarları ile sektöre güvenilir ve izlenebilir malzeme çözümleri sunuyor” dedi.
2024 yılını tüm ihracat odaklı firmalarda olduğu gibi rekabetçiliklerini koruyabilmek adına verimlilik esaslı projelere odaklanarak geçirdiklerini söyleyen Gür, iş ortaklarının hem kalitede süreklilik sunan hem de fark yaratan Eurotec ürünlerini tercih ettiğini ifade etti. Yurt içi ve yurt dışında çok önemli projelere imza attıklarını ve ürün yelpazelerinde sürdürülebilirlik temelli ürün portföylerini geliştirdiklerini anlatan Gür, yeşil fabrika projeleri ve enerji tüketimini azaltmaya yönelik çalışmalarıyla çevreye duyarlı bir üretim anlayışını sürdürdüklerini belirtti.
Sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik ilave adımlar attıklarını ve yatırımlar yaptıklarını kaydeden Gür, “Değişen dünyanın hammadde tedarikçisi olma ana hedefimize yönelik olarak Almanya’da yeni şubemizi açarak Avrupa pazarındaki varlığımızı güçlendirdik. Ayrıca, Ar-Ge faaliyetlerimize yaptığımız yatırımlar ve yenilikçi ürün geliştirme süreçlerimizle sektördeki öncü rolümüzü pekiştirdik. Kısacası, dünya ekonomisinin yavaşladığı bu dönemde attığımız adımlarla yarının hedeflerine ulaşma konusunda güçlü bir temel oluşturmuş olduk” diye konuştu.
Yıllık üretim kapasitesi 40 bin ton
Mühendislik plastikleri sektöründe yıllık 40 bin ton üretim kapasitesiyle güçlü bir üretim hacmine sahip olduklarını anlatan Gür, yüksek kapasiteli üretim tesislerinde hem iç pazara hem de dış pazara yönelik kaliteli ve sürdürülebilir çözümler sunduklarını belirtti. 200’ün üzerinde çalışan istihdam ederek hem ülke ekonomisine hem de müşterilerine katkıda bulunduklarını ifade eden Gür, güçlü üretim kapasiteleriyle sektördeki yeniliklere ve büyümeye öncülük ettiklerini vurguladı.
2023 yılı bölgesel satış dağılımı rakamlarına göre, Eurotec’in Türkiye ile Avrupa pazarındaki satış miktarlarının birbirine çok yakın olduğunu ve ana pazarlarını oluşturduğunu kaydeden Gür, “Asya ve Afrika kıtası ülkeleri ise nispi olarak daha az ihracat yaptığımız pazarlar durumunda yer alıyor. İhracatımıza paralel olarak ithalatımız da ağırlıkla Avrupa’dan yapılıyor” dedi.
Firmalarının her zaman büyümeyi ve gelişimi destekleyen bir stratejiyle yoluna devam ettiğini anlatan Gür, mevcut üretim kapasitesini ve operasyonel süreçleri daha da iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmaya devam ettiklerini söyledi. Önümüzdeki dönemde, müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için süreçlerine ve ürün geliştirmeye odaklanmayı planladıklarını açıklayan Gür, “Yeni yatırımları değerlendirmekle birlikte, mevcut kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak sektördeki konumumuzu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“Yeşil fabrika projesiyle enerji tüketimini kaynağında azaltıyoruz”
Eurotec olarak, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Gür, Yeşil Fabrika projesi kapsamında enerji tüketimlerini kaynağında azaltmaya odaklandıklarını bildirdi. Gür, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“2023 yılında satın aldığımız elektrik miktarını hem enerji verimliliği artışına yönelik yaptığımız yatırımlar, hem de yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımlar sayesinde önemli ölçüde azalttık. Bu sayede, kurumsal karbon ayak izimizi azaltmış olduk.
Ayrıca, diğer ‘Yeşil Fabrika’ projemiz kapsamında devreye aldığımız yağmur suyu toplama sistemi de su kaynaklarını koruma hedefimize katkıda bulunarak sürdürülebilir üretim süreçlerimiz için önemli bir adım teşkil ediyor. Bunun yanı sıra ‘Yeşil Fabrika’da endüstri ve tüketici atıklarını geri dönüştürerek yeşil ürünler üretmeye devam ediyoruz. Endüstriyel tekstil atıklarını, tüketici şişe/damacana atıklarını, kahve, pirinç kabuğu, yumurta kabuğu, ceviz kabuğu, ayçiçeği kabuğu gibi biyo bazlı ve organik/tarımsal atıkları ham madde olarak kullanarak, terzi işi çözümleri ile katma değeri yüksek ürünler geliştiriyoruz. ‘Yeşil Fabrika’ projemiz, doğal kaynakları koruma hedefimize yönelik kapsamlı bir adım olup, tüm üretim süreçlerimizi sürdürülebilir bir yaklaşımla yönetme vizyonumuzun bir parçasıdır.”
“Ar- Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz”
Eurotec olarak sektörün beklentilerini göz önünde bulundurarak Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Gür, sürdürülebilirlik stratejilerini yeni ürün geliştirme çalışmalarında ön planda tuttuklarını söyledi. Gür, ürünlerinin yaşam döngü analizlerinde daha düşük karbon ayak izine sahip olması adına hem endüstri hem de tüketici sonrası atıkların geri dönüştürülmesi ile elde edilen ham madde kaynaklarını ürünlerinde aktif şekilde kullandıklarını belirtti.
Tüketici sonrası şişe ve ambalaj atıklarını kullanarak elde edilen düşük karbon ayak izine sahip ürünlerinin otomotivden beyaz eşyaya pek çok sektörde görünür ve fonksiyonel uygulamalarda kullanıldığını kaydeden Gür, “Atık balık ağlarının geri dönüştürülmesi ile elde edilen ham maddeleri otomotiv uygulamalarının gerekliliklerine uygun olarak tasarlıyoruz. Hem terzi işi sürdürülebilir ürünler geliştiriyoruz hem de deniz yaşamını koruma çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Pirinç kabuğu, kahve atığı, ceviz kabuğu, fındık kabuğu gibi biyo bazlı organik/tarımsal atıklarını ham madde olarak kullandığımız ürünlerimiz, üstün malzeme özellikleri sayesinde otomotiv iç giydirme, beyaz eşya, ev aletleri gibi çeşitli uygulamalarda geleneksel plastik malzemeleri ikamesi olarak kullanılıyor” diye konuştu.
Eurotec,Plast Eurasia Fuarı'nda
Reha Gür, Eurotec olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Plast Eurasia Fuarı'nda distribütörleri Safic Alcan ile Hol 3’te 313 numaralı stantta yerlerini alacaklarını belirtti. Plast Eurasia fuarına katılarak, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek istediklerini söyleyen Gür, “Güncel yenilikleri ve teknolojileri tanıtmak, yeni iş birlikleri kurmak ve mevcut iş ortaklarımızla bağlarımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, sürdürülebilirlik odaklı yeşil ürün portföyümüzü ve yüksek performanslı ürünlerimizi ziyaretçilerimize tanıtarak, sektördeki lider konumumuzu pekiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Gür, fuardan edinecekleri geri bildirimlerin ve sektör trendlerinin, gelecekteki Ar-Ge çalışmaları ve ürün geliştirme stratejilerimiz açısından kendilerine önemli bir yol gösterici olacağını dile getirdi.