“Bizim petrolümüz üretim;                üretim ve ihracata destek şart”

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, Ekotürk’te yayımlanan Gündemin Nabzı programında sanayide daralmanın devam ettiğini vurgulayarak, üretim ve ihracata destek çağrısı yaptı. “Bizim petrolümüz üretim” diyen Karadeniz, plastik sektörünün altı ayda 4,5 milyar dolar ihracat yaptığını söyledi.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, Ekotürk’te yayımlanan “Sektörel Bakış” programına katılarak sanayide çalan tehlike çanlarına dikkat çekti. Program sunucusu Lale Elmacıoğlu’nun konuğu olan Karadeniz, üretim ve ihracata yönelik destek çağrısında bulundu. Karadeniz, sanayideki daralmanın sürdüğünü, reel sektörün zorlandığını, plastik sanayisinin de bu zorlu tablonun bir parçası haline geldiğini belirtti.

Türkiye'nin sanayi sektöründe üst üste 50 eşik değerinin altında kalan PMI verilerinin sanayideki daralmayı ortaya koyduğunu belirten Karadeniz, plastik sektörüne ait PMI değerinin ise 44,3’e gerilediğini vurguladı. Bu tablonun görmezden gelinemeyeceğine dikkat çeken Karadeniz, “Önlem almazsak çok daha zor günler kapıda” diye konuştu.

Altı ayda 4,5 milyar dolar ihracat

Yılın ilk yarısında plastik sektörünün 4,5 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştığını bildiren Karadeniz, bütün durağanlığa rağmen ihracatın pozitif seyrettiğini vurguladı. Çatı kuruluş PLASFED başkanı, kimya sektörünün Türkiye ihracatının ikinci sırasında yer aldığını, plastiklerin ise bu yapının omurgası olduğunu kaydetti.

“Hammaddede büyük oranda dışa bağımlıyız”

Türkiye’nin plastik hammaddede büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirten Karadeniz, “Petkim gibi kurumlar kritik öneme sahip ama halen yüzde 85-90 oranında ithalata bağımlıyız. Hürmüz Boğazı’ndaki risk gibi gelişmeler, tedarik zincirimizi doğrudan etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“Üretim desteklenirse, Çin’e alternatif olabiliriz”

Karadeniz, Çin’in üretim ve ihracat politikalarını örnek göstererek, “Türkiye üretimi merkeze almalı. Bizim petrolümüz üretimdir. Bu nedenle sanayiciye yönelik teşvik ve destekler artırılmalı. Türkiye, Çin’e alternatif bir tedarikçi ülke olabilir” dedi. Plastiğe dair olumsuz algılara da değinen Karadeniz, “Plastikler sağlık açısından sanıldığı gibi zararlı değil. Gıdaya uyumlu, yüksek teknoloji ürünler tüm gelişmiş ülkelerde yaygın şekilde kullanılıyor. Bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye hammadde geri kazanım merkezi olabilir”

Avrupa’dan gelen plastik atıklar üzerinden yaratılan “çöplük” algısına da değinen Karadeniz, “Bu atıklar sanayide geri dönüştürülerek hammaddeye çevriliyor. Asıl mesele, kaynağında ayrıştırma sisteminin hayata geçirilmesidir. Atığın daha oluştuğu noktada ayrıştırılması, geri dönüşüm verimliliğini artırır. Depozito iade ve geri dönüşüm altyapısı acilen güçlendirilmelidir” çağrısında bulundu. Sanayi üretimini ve ihracatı desteklemeyen hiçbir ekonomik politikanın sürdürülebilir olmadığını ifade eden Karadeniz, “Kaynağında ayrıştırma, finansmana erişim ve yatırım ortamı güçlendirilmeden sanayide iyileşme bekleyemeyiz” dedi.