ÇETİN ÜNSALAN
İŞ’TE BULUŞALIM / ENDÜSTRİ RADYO
Endüstri Radyo’da yayınlanan, Çetin Ünsalan’ın sunduğu İş’te Buluşalım programına katılan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, ülkelerin dijital dönüşüme geçebilmesi için nitelikli iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirtti. Eğitilmiş iş gücünün becerili hale gelmesiyle nitelikli bireylerin ortaya çıkacağını söyleyen Karadeniz, dijital dönüşüm yolculuğunda farkı yaratacak beceriye sahip insan kaynağının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.
Ülkelerin dijital dönüşüme geçebilmesi için nitelikli iş gücüne acil ihtiyacı olduğunu söyleyen Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, özellikle eğitilmiş iş gücünün becerili hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sıradan bir eğitimin nitelikli iş gücüne herhangi bir katkısının olmayacağını ifade eden Karadeniz, “Öyle bir eğitim vermelisiniz ki, o eğitimle beraber, o beceri, o yetenek de ortaya çıkabilmeli” dedi.
Endüstrilerde rekabet edebilme şansınızın olabilmesi için teknolojik gelişmelere ayak uydurulması gerektiğini kaydeden Karadeniz, bunun için de nitelikli iş gücünün öneminin her geçen gün arttığını belirtti.
PLASFED Başkanı, teknolojiye uyumun çok önemli olduğunu ancak teknolojiyi üretmiyorsanız en azından o teknolojiyi kullanırken farkı yaratacak beceriye sahip insan kaynağının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin tamamının dijital dönüşüme geçtiğini vurgulayan Karadeniz, “Dijital dönüşümün içine baktığınızda karanlık dediğimiz fabrikaların olduğunu görüyoruz. Yani tamamen teknolojik çalışmalar içinde olan fabrikalardan söz ediyorum. İyi eğitim almış ve becerilerini geliştirmiş insan kaynağının tam da bu noktada önemi ortaya çıkıyor. Ekonomik kalkınmanın en önemli faktörü hepimizin bildiği gibi becerileri geliştirilmiş insan kaynağıdır” diye konuştu.
Nitelikli iş gücü, sanayinin rekabet gücünü artırıyor
Eğitilmiş iş gücünün becerili hale gelmesiyle nitelikli bireylerin ortaya çıkacağına dikkat çeken Karadeniz, bu bireylerin ülkelerine çok daha fazla fayda sağladığını anlattı. Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda nitelikli iş gücünün sağladığı becerinin sanayinin rekabet gücünü artırmada kritik bir faktör olduğunu belirten PLASFED Başkanı, “Sanayide dijital dönüşüm istiyorsak, nitelikli iş gücüne önem vereceğiz. Bu konuda açık büyüyor ve başta imalat sektörleri olmak üzere hemen her alanda da ara eleman sıkıntısı baş gösteriyor. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde nitelikli eleman açığı gittikçe artıyor” dedi. Yeni dijitalleşen düzene bakıldığında nitelikli iş gücünün kritik öneminin artığına dikkat çeken Karadeniz, karanlık fabrikaların ortaya çıktığını dolayısıyla farklı iş kollarının oluştuğunu anlattı.
“Akıl teri üretecek personele ihtiyaç var”
4-0 dijital dönüşüm ortaya çıkmasıyla sektörlerin nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyacağını kaydeden Karadeniz, talepleri karşılamak için yeni eğitim politikalarına önem verilmesini istedi. Analitik bilime dayalı alanların yaygınlaştırılması ve sayılarının artırılması gerektiğine işaret eden Karadeniz, “Üretimde katma değere yönelmemiz gerekiyor. Özellikle alın teri çok kıymetli bir konu. Ancak alın terini teknolojiye ve dijitalleşmeye teslim ederken, bizim de akıl teri üretecek personellere ihtiyacımız var. Akıl teri ve alın teri hem çalışan hem de ülkemiz için bir katma değerdir. Sanayinin katma değerli üretime geçiş yapabilmesi ve yüksek teknoloji alanlarına yönelebilmesi için nitelikli iş gücüne dikkat edeceğiz” diye konuştu.