ECE MAĞAT
30 DAKİKA / BLOOMBERGHT
BloombergHT’de yayınlanan, Ece Mağat’ın sunduğu 30 Dakika programına katılan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, Depozito İade Sistemi’nin (DİS) 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulamaya geçeceğini söyledi. Geriye dönüştürülebilir ürünlerin tekrar kullanabilmesi için DİS’in önemli bir uygulama olduğunu anlatan Karadeniz, “DİS’ten önce KAS düşünülmeli ve bu konuda gerekli alt yapı oluşturulmalı. Yerel yönetimler ve merkezi yönetim el ele verip çalışmalı ve halkımız bilinçlendirilmeli” dedi.
Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde sıfır atık projesinin son derece önemli olduğunu, bizim de ülkemizin gündeminde yer aldığını söyleyen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, 1 Ocak 2025 itibarıyla Depozito İade Sistemi’nin (DİS) uygulamaya geçeceğini bildiklerini söyledi. Bir süredir ertelenen DİS’in hem ekonomik hem de çevremiz için kaçınılmaz bir uygulama olduğunu anlatan Karadeniz, “Geri dönüşümün ekonomimize katacağı değer konusu halkımız tarafından yeterli ölçüde bilinmiyor. Maalesef yeterli düzenlemeler yapılmadığı için, halkımız da gerekli hassasiyeti gösteremiyor” dedi. Gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamında DİS’in çalıştığını ve ekonomik değer yaratıldığını kaydeden PLASFED Başkanı, özellikle bizim gibi hammadde fakiri ülkeler için bu sistemin çok daha önemli olduğuna dikkat çekti. Hammaddeyi üretemediğimizi dolayısıyla yurt dışından ithal ettiğimizi kaydeden Karadeniz, geriye dönüştürülebilir ürünlerin tekrar kullanabilmesi için DİS’in devreye girmesi gerektiğini belirtti.
Her türlü şişe, pet, cam gibi ürünlerin DİS ile geri dönüştürülebileceğini vurgulayan Karadeniz, “Tüm bu ürünler için hazırlanan makinelere, kullandığınız ürünlerinizi atarak karşılığında bir miktar para alacaksınız. Böylelikle hem ürünlerimiz çöpe gitmeyecek ve paramızı sokağa atmamış olacağız hem de ekonomik değer yaratmış olacağız” diye konuştu. Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 40 yıldır Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’nin (KAS) uygulandığını bildiren Karadeniz, ne yazık ki ülkemizin bu konuda istenilen noktaya henüz gelemediğini söyledi.
DİS’i desteklediklerini, yüzde 100 yapılması gerektiğini vurgulayan Karadeniz, “Ancak DİS’ten önce KAS düşünülmeli ve bu konuda gerekli alt yapı oluşturulmalı. Hiç beklemeden ayrıştırma sistemine geçiş yapmalıyız. Konuyla ilgili yerel yönetimler ve merkezi yönetim el ele verip çalışmalı ve halkımız bilinçlendirilmeli” dedi. Bazı belediyelerin ayrıştırma sistemine önem verdiğini ve iyi çalışmaları olduğunu söyleyen PLASFED Başkanı, ancak belirli bir rezervin konulmadığı zaman işlerin heba olabileceğini belirtti. Bir gözlem yaptıklarını anlatan Karadeniz, çöp toplayıcılarının ne yazık ki toplanan ayrıştırılmış atıkları, aynı kamyonun içine atarak, yapılan uğraşın heba olmasına sebep olabildiğini gördüklerini ifade etti.
“KAS’ın daha iyi anlaşılması için Federasyon olarak çalışıyoruz”
Bu konuda bilinçlenmenin gerekliliğine dikkat çeken Karadeniz, eğitimin şart olduğunu ifade etti. KAS’ın herkes tarafından öneminin anlaşılması için Federasyon olarak ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyleyen Karadeniz, “Çocuklarımıza daha güzel bir çevre bırakabilmek için uğraşıyoruz. Dövizimiz yurt dışına kaçmasın, gitmesin diye çabalıyoruz. KAS için önce merkezi yönetimin daha sonra yerel yönetimlerin eşliğiyle çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Böylelikle hammadde açığını da bir nebze olsun ortadan kaldırmış oluruz” diye konuştu.