Ömer Karadeniz, "Yeşil Ufuk" programının konuğu oldu

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, 8 Nisan 2025, Salı günü CNBC-e’de canlı yayınlanan Gün Ortası programına katılarak Naz Özdeğirmenci’nin konuğu oldu. Plastik sektöründe sürdürülebilirlik konusunda merak edilen sorulara yanıt veren Karadeniz, sürdürülebilir bir dünyada ekonomik faaliyetleri büyütebilmek için çevresel, sosyal ve kültürel dönüşümü hedeflemek gerektiğine dikkat çekti.

 

Kullanılan malzemelerin geri dönüşüme kazandırılarak ekonomik değer yaratılması gerektiğini söyleyen PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, bunun da yolunun Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’yle (KAS) mümkün olabileceğini belirtti. 

Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 40 yıldır KAS’ın uygulandığını bildiren Karadeniz, ne yazık ki ülkemizin bu konuda istenilen noktaya henüz gelemediğini ifade etti. Sürdürülebilir bir dünya için atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi ve bu yolla kaynak kullanımının azaltılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Karadeniz, “Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’ni yeterli ölçüde uygulayamazsak sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm teknolojileri anlamında yeterli noktaya gelebilmemiz mümkün olamaz” dedi.

 

Plastik hayatımızın her alanında yer alıyor

Plastik sektörünün teknolojik hamlesini günden güne dünyada ileriye taşıyan önemli bir endüstri kolu olduğunu söyleyen Karadeniz, plastiğin gündelik hayatımızda A’dan Z’ye her alanda kullanıldığını belirtti. Bir kişinin plastiği hayatından çıkarmasının mümkün olamayacağını ifade eden Karadeniz, sebebinin ise ayakkabı topuğundan, saçındaki tokaya kadar her yerde plastiğin yer aldığını bildirdi. Gündelik hayatta en çok kullandığımız gözlüklerimizde hatta teknolojik bir ürün olan kontak lenslerimizde dahi plastiklerin yer aldığını anlatan Karadeniz, dünyada önemi hızla artan plastik üretiminde dünyada yedinci, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığımızı söyledi.

 

Plastik, karbon emisyonlarını azaltıyor

Küresel ısınmayla mücadelede plastiklerin kilit rol oynadığına dikkat çeken Karadeniz, pek çok sektörde plastik kullanımının, araçların ağırlığını azaltarak yakıt tüketimini düşürmeye yardımcı olduğunu belirtti. Bunun da karbon emisyonlarını azaltarak çevresel etkileri hafifletebildiğine dikkat çeken Karadeniz, şöyle konuştu:

“Plastikler sayesinde daha az yakıt kullanarak çok daha uzaklara uçabiliriz. Uçakların üretiminde büyük oranda plastiklerin kullanılması, yine büyük oranlara varan yakıt tasarrufu anlamına gelir. Üretiminde plastiklerin en yüksek oranda kullanıldığı, dünyanın en büyük uçağı olan Airbus A380’nin rüzgar kutularında plastik fiber kompozitlerin kullanılması, uçak ağırlığını 1,5 ton azaltır. Böylece uçak aynı miktarda benzin ile çok daha uzun mesafe uçabilir, daha fazla yük taşıyabilir ve yüksek oranda enerji verimliliği sağlayabilir.”

 

DİS ve KAS ile çevresel faktörler sıfırlanabilir

Çatı kuruluş PLASFED Başkanı, plastik sektörünün Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında hedeflenen karbon nötr ve döngüsel ekonomi modeline ulaşılabilmesi için dönüşümün sağlanması gereken öncelikli sektörler arasında yer aldığını bildirdi.

Dolayısıyla AB ile yoğun ticari ilişkiler içinde olan Türkiye plastik sektörünün, AB Yeşil Mutabakatı’nda belirtilen yeni ticari düzenlemelere hazırlıklı olmasını isteyen Karadeniz, sektör olarak bazı projelerinin olduğunu ve bu projelerin üzerine titizlikle gidildiği zaman çok güzel işlerin ortaya çıkacağını belirtti. Depozito İade Sistemi (DİS) ve Kaynağında Ayrıştırma Sistemi ile hem çevresel faktörlerin sıfırlanabileceğini hem de hammadde sorununa bir ölçüde çözüm bulunabileceğinin altını çizdi.